WebshopWaar ben je naar op zoek...
Webshop
Inloggen

Planmethode

“If a child cannot learn in the way we teach, we must teach in a way the child can learn”

- Ignacio Estrada -

Het ontstaan van de planmethode

De planmethode is ontstaan toen Bernadeth begon met het begeleiden van bovenbouw HAVO/VWO/Atheneum-leerlingen vanwege hun gedrags- of leerproblemen. Toen zij startte, was er nog helemaal geen begeleiding voor deze doelgroep.

Een cruciaal onderdeel van de begeleiding dat sterk naar voren kwam, was PLANNING. De leerlingen hadden moeite met het verwerken van veel informatie, geen overzicht en konden geen structuur aanbrengen in hun werkzaamheden.

De vraag HOE werd een belangrijke basis: HOE maak je een goede planning, HOE ga je om met een agenda, HOE plan je je huiswerk in de agenda, enzovoort. Er waren veel vragen.

Bernadeth heeft hier onderzoek naar gedaan en dit heeft geleid tot een concept van een planmethodiek. Het concept is verder uitgewerkt en leerlingen hebben hier twee jaar in de praktijk mee kunnen experimenteren. Al snel bleek dat niet alleen deze leerlingen baat hadden bij leren plannen, maar ook leerlingen zonder gedrags- of leerproblematiek. Tevens is gedurende deze twee jaar het concept op alle niveaus uitgeprobeerd.

Het concept van de “planmethodiek, leren plannen” bleek zo waardevol dat er al snel interesse kwam van ouders, docenten en andere scholen uit heel Nederland. Samen met haar zoon, die grafisch vormgever is, hebben ze de planmethode vormgegeven. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de naam ‘1blik'.

De planmethode is geïntegreerd in al onze producten, zowel op papier als digitaal. Daarnaast geeft Bernadeth trainingen, lezingen en workshops en begeleidt zij scholen bij het implementeren van de planmethode.

Bernadeth Arends-Hardlooper M-SEN is aan Hogeschool Windesheim op OSO M-SEN niveau afgestudeerd op de 1blik planmethode. Ze is uitgever van 1blik en zelfstandig ondernemer.

Hoe werkt de planmethode

In elk van onze producten vind je de handleiding en een voorbeeldpagina van een ingevulde weekplanning. Hoewel de handleiding is aangepast aan de verschillende producten, blijft de basis van de planmethode hetzelfde.

De dagindeling is opgesplitst in twee onderdelen: een deel voor opdrachten en een deel voor planning. Binnnen de methode werken we met drie kleuren: rood/roze, groen en geel. Deze kleuren helpen je een overzicht te creëren van de geplande, afgeronde en nog in te halen opdrachten. Door de handleiding te volgen, leer je zelfstandig en gestructureerd plannen.

© 2024 1blik | KvK nr: 08192947 | BANK: NL14KNAB 0259378526 | BTW nr: NL001511840B91